Makine secimi denince ilk akla gelen marka oluyor tabiki ancak markadan önce kullanacağı boyayı firmanızın işleri ve müşterilerinizin talebine göre şekillenmesi gerekiyor. Printhead reklam ailesi olarak firmanızın talepleri doğrultusunda her türlü boyayı kullanan makine yelpazesine sahibiz. Ön bilgilendirme ve seçiminizde yardımcı olmak için biraz boyaları tanıyalım

  • Hayata ve yaşama renk katan pigment nedir. Düşünüldüğü zaman sadece nesnelere değil hayata renk katma gibi bir fonksiyonu bulunan pigmentler, doğada bulunan her şeyin rengini veren moleküldür. Renklerinden dolayı çeşitli boyaların üretiminde kullanılan ince toz halindeki anorganik ve organik bileşikler. Pigmentler, boyaların tersine sıvılarda çözünmezler akışkan hale gelmesi ve baskı kafalarından sıvı halde çıkabilmesi için yardımcı madde aslında basit anlamda boyaya ismini vermek anlamına da geliyor.

Bye ( su ) bazlı boyalar bünyelerindeki suyu vererek kuruyan ve kururken herhangi sağlaya zararlı bir madde etkileşiminde bulunmayan boyalardır. Bu tür boyalarında en büyük artısı budur. Kötü tarafı olarak güneşten çok kolay etkilenmesi ve dış şartlara dayanıklı olmamasıdır. 

Latex maddesi kauçuk ağacından elde edilen bir maddedir ve genel hatlarında sütümsü bir sıvıdır. İnsanlar üzerinde çok azda olsa reaksiyon çoğunlukla ciltte meydana gelir. Cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı ve içi su dolu kesecikler oluşur. Konumuzla alakalı olarak mürekkep olarak esneklik ve çizilmelere karşı solvent ve su bazlı mürekkeplere göre çok dayanıklıdır. Latex maddesi pigment ile karıştırılarak oluşturulmuş boyalar hem renk canlılığı hem esnekliğinden dolayı her türlü materyalde tutunma sağlamaktadır.

Solvent geniş kullanım alanına sahip sıvı halindeki bir maddedir. Solvent, bir katıyı, sıvıyı  çözerek çözelti oluşturan bir maddedir diye tanımlayabiliriz. Yani solvent bir "çözücüdür. Çok fazla miktarda toksin solvente maruz kalınması durumunda deri, göz, ciğerler veya diğer organları tahriş olabilir ve hatta direk zarar görebilir. Soluma veya yutulması durumunda hemen ortaya çıkan, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, boğaz yanması, bitkinlik, hızlı veya düzensiz kalp atışı, zor nefes alma gibi semptomlara sebeb olur. Bazı solventle içe çekildiğinde kansere, böbrek veya sinir sistemi bozukluğuna, baygınlığa neden olabilir. Gözlere teması durumunda, gözde yanma, yaşlanma, kaşınma veya kızarıklığa sebep olabilir. Gözlerin uzun süre solvent buharına maruz kalması durumunda geçici görme bozukluğu, sürekli kaşıntı veya kalıcı görme bozuklu kuğuna neden olabilir. Deri ile teması durumunda ise deride kuruma, kabuklanma, yanma, kaşıntı, isilik bigi rahatsızlıklara neden olur. Derinin solvent ile fazla maruz kalması durumunda ise solvent deriden geçerek kana karışabilir ve kalıcı hastalıklara neden olabilir.

Uv boyalarda aslında bir bakıma latex ve su bazlı gibi insan sağlına zarar vermeyen boyalardır. Uv boya su ve solvent karışımından oluşan bir boyadır solvent boyanın az miktarda bulunması ve baskı anında uv işihin  anında su ve birleşenlerinin kimyevi olarak şekil değiştirmesinden dolayı kurumanın ardından hem çok yüksek bir dayanıklılık hem sağlık acısından zararları kalmamaktadır. Uv boyanın evet çok fazla zararı bulunmamakta ancak uv boyanın kuruması ve tepkimeye girebilmesi için gerekli olan uv ( ultraviyole ) ışıklar yüksek frekans ile çalıştığından çevresinde radyasyon oluşturmaktadır.

Makine seçiminde boyaları anlamamız  çok önemli bir adım olduğundan boya bilgisi verme gereği olduğunu düşündük firmanız  iç mekan ağırlıklı çalışan bir firma ise ve baskılarınız sudan aşırı güneşten uzak  ve yakın mesafeden bakılacak işleriniz oluyorsa bye mürekkep veya Latex mürekkep kullanan bir makineye ihtiyacınız var demektir bu iki mürekkep kokusuz ve sağlık acısından hiçbir sorun yaşatmadığından seciminiz bu olmalı Latex e göre iç makan makineler yanı su bazlı olan makineler 2400X1200 dpi gibi çok yüksek çözünürlükte ( net ve parlak ) baskı yapabilen makinelerdir. Latex ise 1200X1200 dpi gibi oldukça iyi kalitede baskı yapabilmektedir. Müşterileriniz çok profesyonel ve renk tutarlılığı acısından orta veya sektörden olmayan müşteriler ise Latex ile oldukça iyi sonuçlar alabilirsiniz ve hiçbir sorun yaşamazsınız.

Gelelim Latex mürekkep kullanan makinelere Latex mürekkebi ilk baskı makinelerinde ve sektöre kazandıran HP olmuştur zaman için Latex makinelerin geliştirilmesiyle ilk Latex 25500 serisinde karşılaşılan bir çok  sorun günümüzde sorun olmaktan çıkmıştır. Latex mürekkeplerin dolum yanı muadil boyasıda üretilmediğinde piyasadaki saygınlığı ve kalitesinde bir düşüş olmamıştır. Baskı kalitesi olarak 1200X1200 gibi yüksek kaliteye sahip olması dış mekana dayanıklı olması koku olmaması sağlık acısından hiçbir etkisi olmamasından günümüzdeki uygulama yelpazesi  genişliği acısında sınıfındaki en iyi makinedir. Tabi bunla beraber baskı maliyeti dier anlatacağım makine ve boya türlerine göre yüksek kalmaktadır. Günün şartlarında baskı maliyeti ortalama malzeme hariç 1,8$ gibi bir maliyet önümüze çıkarmaktadır.

Uv boya kullanan ve eski uy teknolojisine göre birçok yeniliğe sahip olan makineler birçok markada mevcut bu tür makine seçiminde firmanıza uygun flet veya rol olarak vermeniz gereken ilk karar bu adımdan sonra uv makinenin faydalarını anlatalım uv makineler bir latex veya bye boya kalitesi beklemek imkansız nedeni ise boyaları anlatırken de dikkat ettiyseniz uv boya baskı sonrasında ultraviyole ışıklar sayesinde baya kimyasını değiştirip nerdeyse plastik veya kauçuk şeklini almaktadır. Burda tekrar bir seçim çıkıyor önümüze buda set veya esnek boya farkı sert boya flet yani tabaka işlerde çok faydalı bir boya ve tutunması esnek boyaya göre iyidir. Esnek boya ise rol olarak esnekliği sayesinde işlerinizde çok faydalı olacaktır. Uv makinelerin bugün şartlarında ortalama malzeme hariç boya maliyetleri 0,5 – 1 $ arasında değişmekte

Solvent boya kullanan makineler günümüz Avrupa’sında yasaklanmış ( sağlık acısından )  makinelerdir. Ülkemizde maliyet acısından çok uygun makineler ve çok sayıda markada boya ve makine olduğundan fiyatlar diğer  boya ve makinelere göre çok uygundur. Solvent  boyalar piyasade 3 ve 5 yıl dayanıklı denerek satılan boyalar mevcuttur bu boyalar dış mekanda güneşin ve dış şartların etkisiyle 1-2 yıl içersinde neredeyse basılan görselin görülmeyecek şekilde boya uçup yok olmaktadır. Seçtiğiniz makine yaptığınız iş süresini kurtarıyorsa makine ve boya maliyetinden dolayı secim yapıla bilir. Baskı maliyetleri malzeme hariç 0,20 civarına kadar gelebilmekte